Nieuwsflash: verplicht telewerk kantoren

Het kader dat in maart 2020 werd gecreëerd, om telewerk mogelijk te maken voor de medewerkers van het commerciële net, bleef meestal dode letter. In de praktijk werkten de collega’s op kantoor: om organisatorische redenen, omdat de hiërarchie het niet wil, omdat men de telewerkdag niet zinvol kon invullen.

Onder impuls van overheidsinspecties op het naleven van de coronamaatregelen, waaronder het verplicht telewerk, komt de directie op 5 februari met opvallend nieuws: het voorziene kader van telewerk wordt verplicht!

Wat wij met ACV Puls al jaren vragen, en sinds het begin van de corona-crisis  nog meer benadrukken, blijkt nu een noodzaak: uitbreiding van het telewerk in het kantorennet. Applaus op alle ACV Puls-banken dus?  Jammer genoeg niet. We stellen vast dat niet alles van een leien dakje loopt.

Sedert de aankondiging staat het net in rep en roer. Onduidelijke of tegenstrijdige instructies, de kantoororganisatie geraakt niet rond, onvrede over de doelstellingen, onbruikbare professionele laptop,…

De technische limieten zijn al jaren een bron van ergernis in onze bank. Beperkingen op het vlak van telefonie, compliance en toegangen maakt het moeilijk telewerk toe te passen in het kantorennet. De bank kiest er  – begrijpelijk –  voor om de kritische functies en de continuïteit van onze werking voorrang te geven. De directie verzekert ons dat er hard gewerkt wordt aan de systemen en gezocht wordt naar oplossingen.  Jammer genoeg gebeurt dit achter de schermen. Ondanks ons aandringen, blijft de directie niet transparant  over de plannen om op korte termijn oplossingen te vinden. De voorgestelde planning geeft weinig hoop om de komende 2-3 jaar telewerk écht uit te breiden  voor de commerciële functies.
Deze termijn is voor ons onaanvaardbaar lang.

Ondertussen voelt de bank de hete adem van de inspecties in de nek en merkt men dat de (on)mogelijkheid tot telewerk de achilleshiel van de corona-aanpak is. Sociale of gezondheidsredenen gaven nooit aanleiding tot een massale toepassing van telewerk. Blijkbaar is het risico op boetes en imagoverlies dermate groot, dat ter elfder ure iedereen in deze regeling wordt geplaatst.

Op initiatief van ACV Puls hebben de vakbonden in gemeenschappelijk front antwoord gevraagd op de vele vragen die jullie ons stelden. We hebben onze stem laten horen en duidelijk gemaakt dat dringend een discussie ten gronde dient gevoerd te worden. Collega’s verwachten een antwoord op hun vragen en een oplossing voor hun problemen.

Het telewerk moet zinvol zijn, duidelijk gekaderd, correct vergoed en ten dienste van de werknemers.
Zolang dit niet het geval is, zal ACV Puls de vinger aan de pols houden en hiervoor blijven ijveren.

Aarzel niet om ons al je bedenkingen, ervaringen en vragen door te spelen.

#welistenwecareweact

 

Je team van ACV Puls