Kogel door de kerk : wijziging betaaldatum loon

Datum loonbetaling verschuift vanaf 1 mei 2022

ACV Puls maakt haar verkiezingsbelofte van We Listen, We Care, We Act opnieuw waar.
Wij hebben jullie eind maart bevraagd en van 42% van jullie kregen we een duidelijk standpunt en bijkomende feedback. Mits een compensatie, gaan 4 op 5 van de deelnemers akkoord met de verschuiving van de betaaldatum van het loon naar het einde van de maand. Daarbij kiest een uitgesproken meerderheid voor een gelijk bedrag voor iedereen. Omdat we rekening houden met jullie mening - en ook naar jullie inhoudelijke opmerkingen luisteren - sluiten we ons aan bij dit akkoord. Jullie input laat ons toe om op basis van een groot draagvlak akkoorden te sluiten:efficiënt werken mogelijk te maken, maar mét respect voor alle medewerkers.

Zoals we jullie lieten weten, vroeg de directie al meermaals om ons loon op het einde van de maand te betalen. Een begrijpelijke vraag, maar met een serieuze impact voor veel collega’s.  Daarom dat dit dossier voor ACV Puls niet zomaar zonder slag of stoot kon passeren.
We gaan hieronder nog even in op de grote lijnen. Omdat er ongetwijfeld nog heel wat vragen en onduidelijkheden zijn, komen we hier in onze volgende nieuwsbrief meer uitgebreid op terug. En geven we meteen ook wat extra duiding bij een aantal terechte opmerkingen en bedenkingen uit jullie talrijke reacties.

De betaling van ons loon (inclusief units) en ook de eventuele inhoudingen in het kader van het cafetariaplan, verschuiven vanaf 1 mei 2022 naar de laatste kalenderdag van de maand. Wie langdurig afwezig valt, heeft al ondervonden dat een maand wachten op je centen, soms zorgt voor een onverwacht cash-flow probleem. Om volgend jaar gelijkaardige problemen te vermijden, werd 1 mei gekozen als startdatum voor deze wijziging. Want dan ontvangen alle collega’s hun winstpremie en dubbel vakantiegeld. Bovendien voorziet de bank in een voorschot dat je zonder rente en over een periode van maximum 3 jaarterug kan betalen. Dit is uiteraard geen verplichting, maar een mogelijkheid.

Vooral belangrijk is de vraag wat wij als medewerkers overhouden aan deze switch. De directie toonde zich aanvankelijk niet erg gewillig om veel op tafel te leggen. Samen met de andere vakbonden is ACV Puls blijven onderhandelen voor een beter akkoord. Het resultaat werd een compensatie in ecocheques, waarmee we (fiscaal gezien) het beste af zijn. Voor april 2022 gaat het om een bedrag van 250 euro en voor april 2023 om een bijkomend bedrag van 100 euro in ecocheques en dit voor alle medewerkers. Deze compensatie is éénmalig en wordt enkel toegekend omwille van het gesloten akkoord rond de verschuiving van de betaaldatum. ACV Puls zorgde er ook nog voor dat de geschenkcheques vanaf 2022 betaald zullen worden eind november in plaats van eind december. Logisch met de feestdagen inhet vooruitzicht.


Je team van ACV Puls