Wijziging betaaldatum loon: veel gestelde vragen

Wijziging betaaldatum loon: veel gestelde vragen

Vanaf mei volgend jaar wijzigt de betaaldatum van ons loon van de eerste naar de laatste dag van de maand. We informeren je graag uitvoering aan de hand van een aantal regelmatig terugkerende vragen.

Een schematisch overzicht brengt hierin meer duidelijkheid.

In de eerste kolom zie je hoe je cashflow er op vandaag uitziet voor de periode april/mei. In de middelste kolom zie je de wijzigingen vanaf volgend jaar met de optie om gebruik te maken van een cashvoorschot en het eerste deel van de compensatie in ecocheques. Volledigheidshalve zetten we er ook nog 2023 naast met vermelding van het 2de deel van de compensatie in ecocheques.

Ook je maandelijkse units worden vanaf mei volgend jaar pas op het einde van de maand toegevoegd aan je unit-account. Geen erg: ook de inning van je maandelijkse bestedingen (auto, Voice & Data, Iphone, Ipad,…) verschuift gelijktijdig naar het einde van maand. Je komt omwille van de omschakeling dus zeker niet zonder units te zitten.

Als medewerker krijg je het aanbod om op 1 mei 2022 een cashvoorschot te vragen dat overeenkomt met maximaal je normale netto loon van de maand mei. Je kan ook opteren om slechts 75%, 50%, 25% of helemaal geen voorschot te vragen.

Terugbetalen doe je over een periode van 3 jaar. Daarvoor wordt telkens 1/36ste van het voorschot ingehouden van het netto loon, zodat de impact op je maandelijks loon minimaal is. Het voorschot is bovendien renteloos en houdt geen fiscaal voordeel in natura in.

De ecocheques worden toegekend als compensatie voor het éénmalige ongemak door de overgang. Alle actieve medewerkers waarvan de betaling van het loon in mei 2022 wijzigt, krijgen eind april 2022 (250 €) en eind april 2023 (100 €) ecocheques, ongeacht hun arbeidsregime.

Ecocheques zijn niet belastbaar en niet onderhevig aan sociale zekerheid. Met andere woorden bruto is gelijk aan netto. Ook maaltijdcheques, geschenkcheques, sport- & cultuurcheques en consumptiecheques genieten dit fiscaal voordeel, maar waren geen optie. Een verhoging van de maaltijdcheques is niet mogelijk gezien we al aan het wettelijk plafond zitten voor de medewerkers in het netwerk. Geschenkcheques zijn beperkt tot 50€ per jaar. Sport en cultuurcheques zijn beperkt tot 100€ per jaar. Consumptiecheques zijn niet meer van toepassing.

Elke andere optie (units, cash, verhoging van Performance of Sustainability Compartiment) had geresulteerd in een (aanzienlijk) kleiner netto bedrag.

Ook voor jou zal de betaling van de bank verschuiven naar het einde van de maand. Net zoals de actieve medewerkers kan je gebruik maken van het renteloze voorschot met terugbetaling over in principe 36 maanden. Komt er eerder een einde aan de arbeidsovereenkomst (pensionering) dan wordt het resterende saldo ingehouden bij de eindafrekening.

De compensatie in ecocheques is enkel voorzien indien je op de betaaldatum (30 april 2022/2023) nog in actieve dienst bent.

De waarde van je ecocheques wordt gestort op je elektronische Edenred-kaart (die je ook gebruikt voor je maaltijdcheques). Ecocheques zijn 2 jaar geldig.

Met de ecocheques kan je ecologische producten en diensten aankopen. In veel gevallen kan je er ook de plaatsing, de herstelling en het onderhoud van die producten mee betalen.

Alle goederen en diensten staan opgesomd in een officiële lijst van ecologische producten en diensten. Die lijst wordt samengesteld door de Nationale Arbeidsraad. Ze is opgebouwd rond 3 categorieën:
⦁ ecologische producten en diensten
⦁ duurzame mobiliteit en vrije tijd
⦁ hergebruik, recyclage en afvalpreventie.