Ledennieuwsbrief

Werkzekerheid aan een zijden draadje ...

Eind april is de (verlengde) CAO Werkzekerheid vervallen. Vanaf vandaag zijn de daarin vervatte waarborgen niet meer van toepassing.

Het is op zich niet voor het eerst in de geschiedenis van onze bank dat dit voorvalt. Een hernieuwing vergt altijd een stevige portie onderhandelingen en die durven al eens uitlopen voorbij de geldigheidsdatum van het oude akkoord. Wat de huidige situatie uitzonderlijk maakt, is dat een vergelijk tussen vakbonden en directie met de dag onwaarschijnlijker lijkt.

Waar wringt het schoentje?
De directie legt een hernieuwing van de CAO Werkzekerheid enkel op tafel als er ook een akkoord wordt gesloten over hun verlanglijstje op het vlak van onze verloning. Wat dit zoal inhoudt, kon je al lezen in onze nieuwsbrief van 25 maart: Waar wil men naartoe met onze verloning?. Ondanks de mooie praatjes die vanuit directiehoek hierover worden gevoerd, blijven de voorstellen onverteerbaar. Onder deze voorwaarden een breed gedragen vergelijk vinden, is onmogelijk. We hebben als ACV Puls (samen met onze zusterorganisatie CNE) een tegenvoorstel op tafel gelegd. Daarin stellen we voor om de (fiscaal zéér interessante) anciënniteitpremie te herlanceren (de premie bij 25 of 35 jaar dienst stopt namelijk eind 2024). Helaas, hiervoor lijkt geen appetijt.

Wat nu?
Het overleg zit in een impasse. Beide partijen houden voet bij stuk. Er zijn geen officiële overlegmomenten meer ingepland. Via informele weg worden pogingen gedaan om de onderhandelingen terug vlot te trekken.

Wat betekent dit concreet?
Welke waarborgen zitten in de CAO Werkzekerheid vind je terug op onze site: Dossier Werkzekerheid. Voor alle duidelijkheid: het is zeker niet zo dat ACV Puls nu meteen vreest voor (massale) ontslagen. Wat ons wel zorgen baart, is dat er vanaf vandaag in principe geen vangnet meer is voor collega’s die omwille van herstructurering hun job verliezen.
Kunnen zij straks nog rekenen op begeleiding, op garanties in verband met een andere job, loongroei, …
Blijft een VEM-eindeloopbaan een optie?

Veel vragen waarop vandaag geen antwoorden of zekerheden te geven zijn.

… en wat met de zware herstructurering van het Commerciële Net?
Naar de mening van ACV Puls valt deze herstructurering onder de waarborg van de verlengde oude CAO. Voorwaarde daartoe is een aankondiging van de herstructurering aan de Ondernemingsraad. Dat is echter tot op vandaag nog niet gebeurd. Volgens de directie zijn er nog te veel onduidelijkheden. Raar, gezien de massa aan informatie die ondertussen met ons en jullie is gedeeld: 2 uur aan filmpjes, honderden pagina’s presentaties, Q&A, … Zelfs voor de rekrutering van de nieuwe leidinggevenden zitten we al in Wave 2. Voor ACV Puls was het vorige week op de Ondernemingsraad glashelder: de directie verzaakt aan haar informatieplicht ten aanzien van de Ondernemingsraad met de duidelijke intentie om deze herstructurering niet te laten genieten van de CAO werkzekerheid.

ACV Puls & CNE hebben daarom meteen de directie in gebreke gesteld.