Sustainable Reward 2.0

Na lang onderhandelen zijn de sociale partners tot een akkoord gekomen over een nieuw verloningssysteem Sustainable Reward 2.0.
Wat dit nieuwe systeem inhoudt en wat dit betekent voor jou als medewerker lees je hier.

 

Even terug in de tijd

Ondertussen bijna twee jaar geleden sprak de directie de vakbonden aan met de intentie om ons systeem van verloning te ‘moderniseren‘. Volgens de directie nodig om aantrekkelijker te worden op de arbeidsmarkt, nieuwe medewerkers aan te trekken en tegemoet te komen aan de verwachtingen van de huidige medewerkers. In hun voorstel ging daarbij een belangrijk deel van de automatische jaarlijkse loonsverhoging op de schop. Voor ons als vakbond onaanvaardbaar. Onze talrijke alternatieve tegenvoorstellen belandden in dovemansoren.
Uiteindelijk – na meerdere impasses – zijn we er toch in geslaagd een aangepaste oplossing te vinden die tegemoet komt aan de verzuchtingen van beide partijen. Reward 2.0 (gebaseerd op het huidige Speciaal Statuut) wordt enkel ingevoerd voor nieuwe medewerkers die in dienst treden vanaf 1 juli 2023.
Als het systeem haar waarde bewijst, zal er mogelijk in de toekomst onderhandeld worden om Reward 2.0 ook aan te bieden voor de bestaande medewerkers. Instappen zal op dat moment op individuele & vrijwillige basis zijn.

 

En toch is er ook winst voor iedereen!

In het kader van de onderhandelingen hebben we een verhoging van de winstparticipatie* bekomen. Dit bedrag dat je – jaarlijks na goedkeuring van de Algemene Vergadering – ontvangt, verhoogt van 2,35% naar 2,50% met een garandeerd minimum van 1000 euro (prorata je werkregime).
Daarnaast is er ook wijziging aan de multimediapremie die je geniet als je niet opteert voor Internet@Home. De premie van bruto € 275 wordt vervangen door een Multimediaplan: een maandelijkse toekenning van 25 units.

Winst dus voor alle werknemers dankzij het gesloten akkoord: een hogere winstpremie én de hoop dat nieuwe medewerkers – die we dringend zoeken om de werkdruk te verlagen – vlot aangetrokken worden.

 

*berekend op je jaarlijkse bruto loonmassa: (maandloon+units)x12

 

 

 

 

 

 

Voor nieuwkomers vanaf 1 juli 2023 wordt het loonpakket zoals we het allemaal kennen uitgebreid met een Mobility Plan en een Voucher Voice & Data. Voor functies vanaf Hay 13 komt daar ook nog een Voucher voor Smartphone bij.

Belangrijk om weten:

  • Het startloon voor deze nieuwkomers zal wat lager zijn dan wat nu gebruikelijk is
  • In Reward 2.0 heb je geen recht meer op automatische loonsverhogingen. Toch blijft het budget dat de directie jaarlijks voorziet voor loonsopslagen bestaan en zal dit via vrije loonsverhogingen verdeeld worden. De intentie is zeker niet om een beperkte groep loonsopslag te bieden, maar om op geregelde basis iedereen de kans te geven om een mooie loopbaan op te bouwen. Er komen duidelijke richtlijnen over toekenning om willekeur of discriminatie tegen te gaan. Binnen het sociaal overleg zal zowel het kader hierover als een evaluatie plaatsvinden bij de jaarlijkse loonsverhogingen.

 

Het startloon wordt bepaald op het minimum van de broadband van de functieklasse van de job die de nieuwkomer zal uitoefenen. De jaren opgebouwde ervaring voor voortgezette opleidingen en/of beroepservaring worden wel gevaloriseerd. Tot nu was dit aan 100% van de groeitabel. In Reward 2.0 zal dit maar aan 75% van de groei zijn. Vanaf 1 juli 2023 zal het startloon van nieuwkomers dus wat lager uitvallen dan op vandaag. Dit basisloon ligt nog steeds boven de sectorale barema’s, lees: boven het minimum dat in onze sector betaald dient te worden.

Een voorbeeldje (cijfers april 2023)

Starloon nieuwkomer in een functie Hay 13 met 5 jaar ervaring start aan een loon van € 3306.

Start diezelfde nieuwkomer in Reward 2.0 dan bedraagt het aanvangsloon € 3217.

Het staat de nieuwkomer altijd vrij om een beter startloon te onderhandelen.

 

 

 

Mobility Plan

Maandelijks wordt een aantal recurrente units toegekend (geprorateerd voor deeltijdse werknemers) volgens de Hay-graad van de medewerker.

Dit budget kan gebruikt worden om de mobiliteit van de medewerker te financieren of voor elke andere besteding van units(zie ons dossier cafetariaplan voor de mogelijkheden)  . Ook omzetten naar cash kan dus. In Reward 2.0 kan je een auto kiezen tot en met categorie 4. Je eigen bijdrage is wel hoger: je betaalt de reële TCO van de gekozen wagen! 

Het budget zal op regelmatige basis worden opgevolgd om een marktconform aanbod van wagens te garanderen.

Let op: dit is niet te verwarren met het mobiliteitsbudget dat door de overheid werd uitgewerkt, maar per vandaag nog niet verplicht is voor werkgevers.

Vouchers

Elke nieuwe medewerker krijgt een voucher (waarde € 20 units) voor een Voice&Data abonnement. Vanaf een functie Hay 13 komt daar nog een voucher (waarde € 30) bij voor een Smartphone.
Het gebruik van dit aanbod is niet verplicht. Je kan de vouchers niet inzetten voor een andere besteding in het cafetariaplan.

Als je vandaag reeds werkt in een zogenaamd ‘speciaal statuut’ zal Reward 2.0 je bekend in de oren klinken. Er verandert dus in principe niets voor jou al zal de benaming speciaal statuut verdwijnen. Is je huidig Mobility Plan Budget lager dan in Reward 2.0 dan krijg je vanaf november 2023 het hogere bedrag toegekend. Is je huidige budget hoger, dan behoud je dat budget zolang je in je huidige functie blijft.

 

Werk je niét in dergelijk statuut, dan verandert er op dit moment helemaal niets. Ook je automatische loonsverhoging blijf je behouden en je maakt verder kans op een bijkomende vrije loonsverhoging of éénmalige premie.

Als het nieuwe systeem haar waarde bewijst, zal er mogelijk in de toekomst onderhandeld worden om de keuze aan te bieden voor de bestaande medewerkers.

 

 

 

Het voorstel van de directie om wie nu al in dienst is te laten overstappen naar Reward 2.0 kreeg van alle vakbonden een onvoldoende.

Twee belangrijke elementen zijn voor ons ontoereikend:

  • Bij overstap naar Reward 2.0 behoud je wel je vast loon, maar je krijgt niet meteen recht op een volledig Mobility Plan. Bij aanvang krijg je alleen het bedrag van de meerkost* voor een cafetariawagen als aanvangsbedrag. Jaar per jaar wordt het budget dan verder opgebouwd aan het tempo van je (oude) jaarlijkse automatische loonsverhoging.
  • Eénmaal in Reward 2.0 heb je geen recht meer op een automatische loonverhoging. Gezien er geen garanties zijn op de toekenning van vrije loonsverhogingen is het risico op een belangrijk financieel verlies niet uit te sluiten.

 

Wie vanaf november 2023 een functie opneemt die nu onder het Speciaal Statuut valt, zal wel de mogelijkheid krijgen om te opteren voor Reward 2.0. In dat geval krijg je wel meteen een volwaardig Mobility Plan. Hoewel je ook afstand doet van je automatische loonsverhoging is het risico op een financieel verlies beduidend kleiner.

 

* In Reward 2.0 kan je een auto kiezen tot en met categorie 4. Je eigen bijdrage is wel hoger: je betaalt de reële TCO van de gekozen wagen!