Koopkrachtpremie

Oververdiende beloning wordt eindelijk toegekend.

Het heeft lang geduurd voor onze directie haar ei kon leggen, maar uiteindelijk zal de koopkrachtpremie er komen voor alle medewerkers van BNPPF.

Na de aankondiging vorig jaar door de overheid dat bedrijven met erg hoge winsten hun personeel konden belonen met een koopkrachtpremie, was het wachten op concrete stappen.
Eerst was het wachten op de jaarcijfers voor 2022 maar die waren voor ons bedrijf erg goed. Dat dit het resultaat is van verschillende business en dochters zoals Arval, is nuttig om weten. Toen het resultaat gekend was, talmde de wetgever met de precieze bepalingen en vervolgens werd er sectoraal naar een akkoord gezocht. Zoals we eerder al lieten weten, waren het de kleinere banken die vooropliepen en hun personeel een deeltje van de winstkoek toekenden.
En nu, na lang wachten en aandringen en uiteindelijk een ultimatum van het gezamenlijk vakbondsfront, kwam het verlossende woord op de Ondernemingsraad van 19 oktober.

Bnppf zal dankzij de mooie jaarresultaten over 2022 een premie toekennen van €500 onder de vorm van consumptiecheques.

Alvast weer een voorbeeld hoe vakbondswerk uiteindelijk loont.

Welk bedrag aan consumptiecheques krijg ik?

Gezien de premie wordt betaald onder de vorm van consumptiecheques krijg je het bedrag netto op je Edenredkaart gestort (waarop ook je maaltijdcheques komen).
Je hebt recht op deze premie als je hebt gewerkt tussen 1 januari en 30 november 2023 en nog in dienst bent op datum van betaling. Wie ondertussen met VEM eindeloopbaan of pensioen is vertrokken, krijgt nog een pro rata premie voor de gewerkte maanden. Werk je deeltijds, dan wordt ook voor jou de pro rata toegepast.
Er wordt rekening gehouden met periodes waarin je effectief hebt gewerkt en ook met de zogenaamde geassimileerde arbeidsprestaties. Worden dus ook beschouwd als gewerkte periodes: periodes van ziekte waarvoor het gewaarborgd loon nog werd betaald (eerste maand ziekte), periode van moederschapsrust, de eerste 3 dagen van adoptie/vaderdagsverlof.

Enkele voorbeelden ter verduidelijking.

Jan nam 3 maand ouderschapsverlof 80% van 1 maart tot eind mei. Tijdens de referentieperiode van 11 maanden werkte hij dus 3 maanden 80% en 8 maanden 100%.
Zijn premie: €500*3/11*80% + €500*8/11*100% = €109,09 + €363,64 = €472,73

Els is op 1 september in VEM-eindeloopbaan vertrokken. Van 1 maart tot eind mei was ze in ziekteverlof. Tijdens de referentieperiode heeft ze dus 6 maanden gewerkt: januari en februari, haar eerste maand ziekte (maart) en van juni tot eind augustus.
Haar premie: €500*6/11 = €272,73