Ons plan voor een aantrekkelijke banksector.

De zoektocht naar talent bezorgt de sector al een tijdje heel wat kopzorgen.
Hoe ben en blijf je als sector aantrekkelijk?
En, minstens even belangrijk: hoe behoud je je werknemers?

 

De banksector heeft het – net als zoveel andere sectoren – moeilijk om nieuw talent aan te trekken en om goede werknemers te behouden in werkbare jobs.

Daarom kiest ACV Puls er voor een attractiviteitsplan te lanceren. Daarmee gaan we voor optimale werkomstandigheden zodat onze sector niet alleen interne strijd voor talent vermijdt, maar vooral als sector zelf weer aantrekkelijk wordt.

 

Het plan bestaat uit 8 pijlers:

  • Koopkracht: Hoe staat het met de koopkrachtpremie? Wat met onze barema’s die al jaren niet aangepast zijn?
  • Werkbaar werk: De bestaande stelsels van landingsbanen en tijdskrediet moeten beschermd en verlengd worden. We vragen een sectorovereenkomst rond thuiswerk. Daarnaast pleiten we voor een pilootproject rond wisselende werkweken en de 4-dagenweek. In onze recente bevraging #TijdvoorTijd kwamen deze oplossingen toch sterk naar voor.
  • Innovatie: De weg van de AI is onherroepelijk ingeslagen, maar wij vragen dit toch steeds te kaderen en te zorgen voor een soort code of conduct.
  • Vorming: Nu het verplichte opleidingsplan er is voor elke medewerker, vragen we gepaste opleidingen die de skills versterken, maar tevens de aantrekkelijkheid vergroten. Door te werken met een ruimer kader én door te zorgen voor aangepaste opleidingen voor risicogroepen.
  • Mobiliteit: Voor velen belangrijker dan ooit. Het maken van een sector-cao rond fietsvergoedingen, afspraken rond mobiliteitsbeheer, … Het wordt tijd om ook hier te kiezen voor een omslag naar duurzaamheid.
  • Syndicaal werk: Het is niet meer van deze tijd om maandelijks met papieren pamfletten te werken. Daarom vragen wij een akkoord over e-communicatie met alle collega’s binnen het bedrijf.
  • Diversiteit: Als we een correcte afspiegeling van de maatschappij willen zijn, moeten we aandacht hebben voor alle vormen van diversiteit en zorgen dat sectoraal de nodige stimuli te vinden zijn.
  • Duurzaamheid: de nieuwe wetgeving rond ESG (Environmental, Social & Governance), de specifieke vragen van klanten, nieuwkomers en medewerkers en de blik op de toekomst maken dat we op sectorvlak dit thema hoog op agenda willen blijven zetten.

 

Als we dit samen realiseren dan zullen (toekomstige) werknemers volmondig JA zeggen tegen een job in de banksector. De komende weken zitten vakbonden en werkgevers samen om een akkoord te maken waarvan we allemaal beter kunnen worden.