Fietsvergoeding voor iedereen?

In de pers was er veel aandacht voor de nieuwe CAO die een fietsvergoeding verplicht voor het woon-werkverkeer.

Wat betekent dit voor ons?

Er verandert niets. Deze CAO is een aanvullende CAO, of met andere woorden: van toepassing als er in het bedrijf nog niets geregeld is. Bij BNPPF is er al heel wat jaren een fietsvergoeding voorzien voor de woon-werkverplaatsing. Omdat we daar regelmatig vragen over krijgen, zetten we alles nog even op een rij.

Met een cafetariawagen

Wie een cafetariawagen heeft, krijgt geen aparte woon-werkvergoeding. Die zit mee geïntegreerd in het budget dat naar de cafetariawagens gaat. Omdat de fietsvergoeding een vorm van woon-werkvergoeding is, kan je die niet combineren met een bedrijfswagen.
Je kan natuurlijk wel genieten van de andere voordelen van fietsen: je mijdt files, het is ontspannend en lichaam en geest varen er wel bij.

Zonder cafetariawagen

Voor de woon-werkverplaatsing word je vergoed op basis van het tarief van een treinabonnement, ongeacht welk vervoermiddel je neemt. Voor wie dicht bij het werk woont of niet dagelijks de fiets neemt, is deze vergoeding hoger dan de fietsvergoeding.

Ieder jaar in januari vraagt HR hoeveel dagen je met de fiets naar het werk ging en voor welk traject. Op basis van deze verklaring berekent men je fietsvergoeding. Is die hoger dan de normale woon-werkvergoeding, dan krijg je dat bijkomend uitbetaald. Krijg je niets extra, dan zal de woon-werkvergoeding onbelast zijn voor het bedrag van de fietsvergoeding.

Dankzij tussenkomst van de vakbonden werd een nieuwe tool ontwikkeld om in Excel het aantal ‘fietsdagen’ bij te houden.