Nieuwe uurroosters voor Hay 11 en 12 in de kantoren? – Update

Het meest recente nieuws omtrent deze wijzigingen is een gevolg van onze syndicale druk in overleg binnen de nodige organen én in informeel contact met het hoofd Retail. Voorlopig wordt de middagpauze gevrijwaard, minstens tot na de zomervakantie. Voor de uurroosters wordt ook dan pas bekeken wat wel en niet haalbaar is.

Met de nieuwe service modellen en het bankieren op afspraak, wil de bank onze beschikbaarheid voor advies versterken. Vanaf 1 maart 2024 wordt de communicatie naar de klant: afspraken zijn mogelijk op weekdagen van 9 tot 20 uur (zonder middagsluiting) en op zaterdag van 9h30 tot 12h30. 

Behalve de afschaffing van de middagsluiting is dit niet zo nieuw: dit past nu al in het soepel uurrooster voor de kantoorfuncties vanaf Hay 13. Wel nieuw is het voorstel om voor de functies Hay 11 en 12 de mini-glijtijd te vervangen door het glijdend uurrooster. Het glijdend uurrooster is het algemeen uurrooster in de bank, van toepassing op de meeste collega’s in de hoofdzetel en interne diensten. Het belangrijkste kenmerk is dat de glijtijd* ruimer en de kerntijd** beperkter is.

Meer autonomie en flexibiliteit om je arbeidstijd beter te laten aansluiten met je gezinsleven? Daar kan niemand iets op tegen hebben. Alleen vrezen wij dat Retail dit zo niet ziet:

  • De kantoororganisatie blijft bepalend voor de prestaties.

  • Finaal is de SAM verantwoordelijk voor een correcte organisatie.

  • Telefonische beschikbaarheid van 8h30 tot minstens 17h00.

  • Bemanning onthaal en waardenloket.

  • Fysieke beschikbaarheid op kantoor wanneer nodig.

  • Continuïteit van zaterdagwerking.

  • Avondbeschikbaarheid kan tot 18h00.

ACV PULS zal niet tolereren dat het glijdend uurrooster ingevoerd wordt, maar meteen uitgehold tot een lege doos onder het mom van “je moet rekening houden met de vereisten van een effectieve arbeidsorganisatie”. Het is niet fatsoenlijk om aan cherry picking te doen waardoor de lusten voor de werkgever zijn en de lasten voor de werknemer.
Als het glijdend uurrooster ingevoerd wordt, zal dit gepaard gaan met autonomie en flexibiliteit voor de medewerkers. Hiervan afwijken moet de uitzondering blijven en niet de en algemene regel.

 

Mini glijdend uurrooster
Glijdend uurrooster

* glijtijd is de tijd dat je je arbeidstijd autonoom kan beheren.
** kerntijd is de periode dat je aanwezig moet zijn.