Nieuwsbrief November 2020

Dag collega, lid van ACV Puls,
Hierbij een nieuwe editie van onze nieuwsbrief!

Volgende onderwerpen komen aan bod:

Nieuwe maatregelen Covid 19
Onderbezetting EBC’s.
Nieuw kader professioneel gebruik Voice & Data / Corporate toestellen Footprint kantorennet eind 2021

Veel leesgenot!

Je ACV Puls team Never Work Alone

Door de Coronaperikelen moeten wij onze syndicale werkplek- en kantoorbezoeken tijdelijk opschorten. Zoals steeds kan je met je vragen en opmerkingen altijd terecht bij de militanten van ACV Puls.

Mondmaskers for life

Net als de maatschappelijke verstrengingen, vallen de nieuwe maatregelen binnen de bank erg zwaar bij veel collega’s. Wat sommigen ook beweren, er is geen keuze en ongehoorzaamheid is niet aan de orde. Waar we tijdens de eerste golf weinig persoonlijk getroffen werden, kennen we ondertussen allemaal mensen in onze werk- en privé-omgeving die moeten getest worden, die in quarantaine gaan of nog erger...

Onmiddellijk bij de uitrol van de nieuwe maatregelen hebben onze militanten tal van collega’s gepolst over de impact en afgetoetst waar verbeteringen zich opdrongen. Op basis daarvan vroeg ACV Puls onder meer naar alternatieven voor het continue dragen van mondmaskers in het EBC. Het management blijft dit zien als absoluut noodzakelijk gezien de urgentie en zware risico’s tot besmetting. Wie zijn wij om te twijfelen aan de kennis en expertise in risicobeheersing van preventie-adviseurs en experts? Als verantwoorde vakbond willen we geenszins slachtoffers op ons geweten hebben of de directie moeten verwijten dat ze de collega’s onvoldoende hebben beschermd. Daarom kiezen we er voor om het kader hiervan sterker te maken en eisen we van de directie voldoende begeleiding in deze moeilijke maar noodzakelijke stap. We bekwamen al dat de pauzes (tijdens de werktijd) verdubbeld worden en zullen daar strikt op toezien voor alle shiften. Daarnaast moet het lokaal management, met de nodige creativiteit, de mogelijkheid bieden aan de collega’s om vrijuit te ademen tijdens de pauzes. Uiteraard zonder opnieuw het risico op besmettingen te verhogen. Op veel plaatsen is het wel afwachten hoe dit praktisch kan georganiseerd worden. We vragen de collega’s deze periode extra in de watten te leggen door hen gratis koffie en water te bezorgen op een verantwoorde manier. We hopen dan ook dat zodra de situatie enigszins normaliseert, de mondmaskerplicht aan de desk kan versoepelen.

Onderbezetting EBC’s

Momenteel dreigen de collega’s in de EBC’s hun verlof niet te kunnen nemen wegens de hoge werkdruk en onderbezetting. Omdat er onvoldoende budget is, worden gaten die er zijn in de bezetting onvoldoende opgevuld. Men husselt met allerlei oplossingen en schuift aanwervingen en promoties voor zich uit. Het verbaast dan ook niet dat – terwijl alle collega’s intussen al op afstand leerden werken tijdens Corona – er weinig appetijt is om te solliciteren bij het EBC. Wij betreuren dat de directie niet meer inspanningen levert voor deze collega’s in de front van onze werking. Zij zijn essentieel volgens directieleden, maar jammer genoeg staat daar vaak weinig concreets tegenover. De sfeer in het EBC is er normaal gezien één van collegialiteit, er heerst een fijne groepsmentaliteit. Het maandenlang werken onder de huidige zware stress - en nu nog de bijkomende mondmaskers - dreigt voor veel collega’s de druppel te worden die hun emmer laat overlopen. We houden als vakbond de vinger aan de pols, blijven luisteren naar de bezorgdheden en leggen die ook op tafel, zonder de twijfel of negativiteit op te kloppen. Onze ambitie om voor alle collega’s telewerk mogelijk te maken, wordt hierbij nog maar eens duidelijk onderstreept.

Nieuw kader professioneel gebruik Voice & Data / Corporate toestellen

Een tijdje geleden heeft de bank de verschillende formules met betrekking tot de functiewagens herbekeken en werd er voor deze collega’s een uniform systeem van vouchers uitgewerkt.
Nu heeft de directie deze oefening ook gemaakt voor het professioneel gebruik van Voice & Data en Smartphone. Er werd met de businesslines een kader bepaald dat aangeeft wie er nood heeft aan welk professioneel aanbod. Op basis daarvan zal er aan de managers, specialisten en andere wel bepaalde functiehouders een voucher toegekend worden die - via de cafetariatool – de kostprijs van een abonnement Voice & Data en/of een smartphone dekt.

Voor het eind van dit jaar zullen de collega’s die hiervoor in aanmerking komen geïnformeerd worden en zullen zij dan vanaf 1 januari 2021 deze voucher (verder) ontvangen. Ook wie momenteel geniet van de voucher, maar volgens de nieuwe regels niet meer in aanmerking komt, wordt hiervan verwittigd. Dezelfde lijn wordt doorgetrokken voor de collega’s die behoefte hebben aan een corporate tablet. Ook daar gaat men werken met een voucher.

Op zich kunnen we een uniforme benadering alleen maar toejuichen. Helaas, buiten de theoretische spelregels van dit nieuwe kader, tasten wij als personeelsvertegenwoordigers volledig in het duister over wie nu wel of niet “een functie of activiteit uitoefent voor dewelke mobiliteits- en beschikbaarheidsvereisten, gevalideerd door de business, het intensief gebruik oplegt”. Laat ons hopen dat deze stroomlijning niet vooral een besparingsoefening zal blijken.

Footprint kantorennet eind 2021

Op de ondernemingsraad van 22 oktober werd de laatste update gegeven van het plan 2019-2020 voor het kantorennet. Er is de vaststelling dat ook zonder Corona het aantal fysieke contacten blijft dalen en dat de digitalisering versnelt. De concurrentie gaat ook voor minder kantoren en meer digitaal bankieren. De lage rentes zorgen ervoor dat RPB het business model moet aanpassen.

Nationaal gaan we van 463 kantoren eind 2020 naar 388 eind 2021. Oorspronkelijk was een einddoel van totaal 411 kantoren vooropgesteld. Het zullen er dus 23 minder zijn. Het aandeel van de statutaire kantoren hierin is een afbouw van 246 naar 212. In 2021 zullen 15 statutaire kantoren fusioneren (tegenover 44 in 2020). Voor Vlaanderen gaat het over Olen-Centrum, Turnhout-Parkwijk, Turnhout-Ringlaan, Aalst-Mijlbeek, Opwijk en Kessel-Lo. In 2020 waren er 35 verzelfstandigingen, in 2021 staat er 15 gepland. Over welke kantoren het gaat, wordt in de loop van het jaar gecommuniceerd. Het aantal kantorengroepen vermindert nationaal van 38 naar 33. In de regio’s Luik, Vlaams-Brabant en Limburg is er 1 groep minder, in Oost-Vlaanderen 2. De andere regio’s verminderden hun groepen al in het afgelopen jaar. In Vlaams Brabant blijven de groepen Noord, Zuid, Oost en Leuven over. In Oost-Vlaanderen blijven de groepen Gent, Gent-regio, Waasland en Denderstreek. In Limburg blijven de groepen Noord en Zuid. Uiteraard gaat dit gepaard met een gedeeltelijke herschikking van de kantoren. Op niveau van het groepsmanagement zijn er 16 functies die verdwijnen. Er wordt voor hen een oplossing gezocht.