THEMATISCH VERLOF, TIJDSKREDIET en LANDINGSBAAN
Soms is het nodig je werk-privé beter in balans te krijgen. Wil je voor je kinderen zorgen, bijstuderen of even wat meer tijd nemen voor je familie?
Dan kan jij, mede dankzij de onderhandelingen van het ACV, tijdskrediet of thematisch verlof nemen. Op het einde van je loopbaan kan je opteren voor een landingsbaan. Wat je best doet, hangt af van je situatie en waarvoor je je loopbaan wil onderbreken.
Deze stelsels zijn onderworpen aan specifieke regels, vandaar dat het goed is toch eerst na te kijken wat voor jou belangrijk is. Voor persoonlijk advies en begeleiding kan je als lid van ACV Puls terecht bij je personeelsvertegenwoordigers.
Ligt je werkplaats in Vlaanderen? Dan kan je recht hebben op een ‘Vlaamse aanmoedigingspremie‘. Het is altijd nuttig na te kijken of je beter kiest voor thematisch verlof, dan wel tijdskrediet.
Ik wil meer TIJD voor mijn kinderen
Je heb hierbij de keuze om het ouderschapsverlof op verschillende manieren op te nemen:
- Voltijds: voor een periode van 4 maanden
- Halftijds: 8 maanden
- 1/5: 20 maanden
- 1/10: 40 maanden
Je hoeft het ouderschapsverlof ook niet aaneengesloten op te nemen, maar kan de periodes splitsen. Na akkoord van je werkgever kan je voltijds en halftijds ouderschapsverlof ook flexibel of in kortere periodes opnemen.
Een tweede optie is om tijdskrediet met motief zorg op te nemen. Het tijdskrediet staat los van het thematisch verlof en je kan beide combineren. Vaak wordt eerst ouderschapsverlof opgenomen, gevolgd door tijdskrediet.
Het gaat om verschillende rechten en de voorwaarden, modaliteiten en uitkeringen bij tijdskrediet zijn anders dan bij ouderschapsverlof. Zo kan je het tijdskrediet voltijds, halftijds of met 1/5 opnemen en heb je recht op een totaal van 48 maanden tijdskrediet.
Ga naar de rubriek tijdskrediet voor meer praktische info.
⚠️ Aanpassing regeling tijdskrediet vanaf 1 februari 2023
Zo krijg je als deeltijds werknemer geen uitkering meer voor tijdskrediet met motief en kan je nog 48 maanden (in plaats van 51 voorheen) opnemen.
Gaat je aanvraag in na 1 februari 2023? Check dan zeker het volledige overzicht van aanpassingen tijdskrediet vanaf 1 februari 2023!
! Inzake de inkorting van de max. periode voor uitkeringen in het kader van het tijdskrediet ‘zorg voor zijn kinderen’ (van max. 51 tot max. 48 maanden).
De verlaging van de maximumperiode is van toepassing op deze tijdskredieten die uiterlijk op 31 januari 2023 zijn aangevangen én voor zover de werknemer op 1 februari 2023 minder dan 30 maanden van het tijdskrediet heeft opgenomen.
De betrokken werknemers hebben het recht om de bij de werkgever aangevraagde periode van tijdskrediet in te korten met het aantal maanden waarvoor zij ingevolge de inkorting geen recht op onderbrekingsuitkeringen zullen hebben. De werkgever kan deze vroegtijdige eenzijdige beëindiging van het betrokken tijdskrediet niet weigeren.
Medewerkers op wie voormelde inkorting van toepassing is en die momenteel nog vergoedingen ontvangen, kunnen zich nog steeds op dat recht beroepen. Wel dient de medewerker het HRSC tijdig voorafgaandelijk op de hoogte te brengen (via HR Direct Access).
-
Daarvoor kan je gebruik maken van het 'kort zorgverlof bij hospitalisatie van een minderjarig kind'. Dit is een vorm van thematisch verlof.
Je kan het voor 1 week opnemen, en het is verlengbaar met 1 week. Dit verlof wordt enkel toegekend als een volledige onderbreking van je prestaties.
Als je vaststelt dat de 2 weken niet zullen volstaan, kan je nadien het normale stelsel van zorgverlof of het verlof voor medische bijstand gebruiken. Hou rekening met de aanvraagtermijn van 7 dagen.
Een mogelijk alternatief is om 'kort zorgverlof' op te nemen. Dat is een vorm van familiaal verlof en dus in principe onbetaald.
- Wat zijn de voorwaarden om zorgverlof bij hospitalisatie van je kind te kunnen opnemen?
Het kort zorgverlof kan aangevraagd worden door ouders of opvoeders die met het kind samenwonen.
Goed om weten: kan je als ouder het verlof niet opnemen, dan wordt de mogelijkheid opengesteld voor een ouder die niet met het kind samenwoont en voor verwanten van de tweede graad, bijvoorbeeld grootouders of een oudere broer of zus.
Het recht geldt enkel als het kind in het ziekenhuis wordt opgenomen. Het is niet nodig dat het ook de hele tijd van het verlof in het ziekenhuis blijft. Je kan het verlof dus ook gebruiken om thuis op je kind te passen.
- Hoe kan ik zorgverlof bij hospitalisatie van mijn kind aanvragen?
- Het verlof moet minstens 7 dagen vóór de ziekenhuisopname worden aangevraagd. Wordt je kind met spoed opgenomen, dan kan je een afwijking op die termijn krijgen. Breng in dat geval je werkgever onmiddellijk op de hoogte.
- Je moet als werknemer een attest van je arts afleveren. Dat moet vermelden dat sociale, familiale of psychologische bijstand nodig is. Als het om een spoedopname gaat, moet dat ook vermeld staan.
- Je moet als werknemer ook een ziekenhuisattest bezorgen dat bewijst dat je kind wel degelijk is opgenomen in het hospitaal.
- Hoe zit het met mijn loon en uitkering bij opname van zorgverlof bij hospitalisatie van mijn kind?
Tijdens het kort zorgverlof wegens de hospitalisatie van een minderjarig kind krijg je geen loon van je werkgever, wel je een uitkering van de RVA. Die uitkering is forfaitair. Ze is dus niet gebaseerd op je loon.
Raadpleeg de uitkeringen op de site van de RVA.
In de bank hebben medewerkers de mogelijkheid om op woensdagnamiddag onbezoldigd verlof te nemen voor de opvang van kinderen waarvoor ze kinderbijslag ontvangen.
Dit geldt ook voor deeltijdsen van wie de vrije dag niet op woensdag valt.
Het onbezoldigd verlof op woensdagnamiddag heeft geen impact op de betaling van premies, berekening van vakantierechten en het buitenwettelijk pensioen.
Meer info over het onbezoldigd verlof op woensdagnamiddag vind je op echonet (HRDA trefwoord woensdagnamiddag).
Ik wil TIJD om te zorgen
Mede onder druk van het ACV heb je als werknemer in de privésector het recht om tijd vrij te nemen om voor een ernstig ziek familielid te zorgen. Ook bij de hospitalisatie van je minderjarig kind kan je verlof aanvragen.
Je ontdekt hier de voorwaarden, hoe je het kan aanvragen en wat de impact op je inkomen is.
-
Ik heb een ziek familielid. Welk verlof kan ik opnemen?
Heeft iemand in jouw gezin zorgen nodig, dan heb je verschillende opties. Je kan thematisch verlof opnemen of opteren voor tijdskrediet met motief zorg. Moet je kindje in het ziekenhuis opgenomen worden, dan kan je best kiezen voor 'kort zorgverlof', zie verder.
1. Verlof voor medische bijstand (thematisch verlof)
Zorgverlof of 'verlof voor medische bijstand van een zwaar ziek familielid' kan je als volgt opnemen:
- Voltijds voor maximaal 12 maanden
- Halftijds of 1/5 gedurende maximaal 24 maanden
- Je (verlengbare) aanvraag geldt telkens voor minimum 1 en maximaal 3 maanden.
2. Tijdskrediet met motief zorg
Een tweede optie is om tijdskrediet met motief zorg op te nemen. Het gaat om verschillende rechten en je kan tijdskrediet en thematisch verlof dus cumuleren. Vaak wordt eerst thematisch verlof opgenomen, gevolgd door tijdskrediet.
Check de praktische info over tijdskrediet.
⚠️ Aanpassing regeling tijdskrediet vanaf 1 februari 2023
Zo krijg je als deeltijds werknemer geen uitkering meer voor tijdskrediet met motief en kan je nog 48 maanden (in plaats van 51) opnemen.
Wat zijn de voorwaarden om zorgverlof te kunnen opnemen?
1. Verlof voor medische bijstand
Om te zorgen voor 'zwaar zieke' gezinsleden of familieleden kan je 'zorgverlof' aanvragen. De voorwaarden zijn:
- Onder 'zwaar ziek' begrijpt men iedere ziekte die door de behandelend arts als dusdanig wordt beschouwd. Je vraagt hiervoor een attest aan.
- Het gaat om zieke personen die op hetzelfde adres wonen of bloedverwanten tot de 2e graad.
2. Tijdskrediet motief zorg
Een andere optie is om tijdskrediet met zorgmotief op te nemen. Check de voorwaarden bij 'Motieven tijdskrediet'.
-
Hoe kan ik zorgverlof aanvragen?
1. Verlof medische bijstand
Je vindt de nodige documentatie voor verlof medische bijstand op de website van de RVA. De procedure is als volgt:
Aanvraag bij werkgever
- Dat moet minstens 7 dagen voor de start van je zorgverlof.
- Hierbij moet je het attest van de behandelend arts toevoegen en aangeven voor welke periode je het werk wil onderbreken.
Uitkering aanvragen bij RVA
- Eens je werkgever verwittigd is, ontvang je van HR de nodige documenten ingevuld. Dan kan je je uitkering aanvragen bij de RVA.
2. Thematisch verlof (motief zorg)
Check de praktische info voor tijdskrediet en lees 'Hoe kan ik tijdskrediet aanvragen' na.
-
Mijn kind moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Welk soort verlof kan ik opnemen?
Dit leggen we uitgebreid uit onder Ik wil meer TIJD voor mijn kinderen.
Een mogelijk alternatief is om 'kort zorgverlof' op te nemen. Dat is een vorm van familiaal verlof en dus in principe onbetaald.
-
Hoe zit het met mijn loon en uitkering als ik zorgverlof opneem?
Verlof medische bijstand
Tijdens je verlof voor medische bijstand ontvang je naast je loon een uitkering van de RVA. Het gaat om een forfaitair bedrag, dus het is niet gebaseerd op je inkomen.
Raadpleeg de site van de RVA voor de meest actuele uitkeringen.
Tijdskrediet
De uitkeringen voor tijdskrediet (motief zorg) liggen lager dan het verlof voor medische bijstand. Check het overzicht van RVA-uitkeringen.
Werk je in Vlaanderen? Dan kan je recht hebben op een Vlaamse aanmoedigingspremie. Het loont de moeite om te bekijken of het voor jou situatie niet voordeliger is om toch tijdskrediet te nemen.
Ga naar de praktische info voor tijdskrediet en lees er onder andere meer over de 'Vlaamse aanmoedigingspremie' na.
Wist je dat je als mantelzorger ook zorgverlof kan opnemen? Net als bij andere vormen van thematisch verlof krijg je een uitkering en bent beschermd tegen ontslag.
-
Wat is mantelzorgverlof?
Mantelzorgers bieden regelmatig hulp aan een persoon die erkend is als behoeftige of zorgen er doorlopend voor. Het gaat om ouders, kinderen, echtgenoten, familieleden of zelfs vrienden die broodnodige zorgen en bijstand verstrekken. Deze vrijwillige krachten hebben zich lang zonder enige erkenning moeten in zettenen werden op enkele manier vergoed.
Vanaf 1 september 2020 is het mogelijk om als werknemer mantelzorgverlof aan te vragen. Net als bij andere thematische verloven kan je als mantelzorger afwezig blijven van het werk én een uitkering via de RVA ontvangen.
Je kan mantelzorg op verschillende manieren opnemen:
- Werk je voltijds? Dan kan je je arbeidsovereenkomst
- volledig schorsen voor hoogstens 3 maanden per persoon die hulp ontvangt. Die 3 maanden kan je opsplitsen in periodes van 1 maand of een veelvoud ervan. Ofwel kan je dus 1, 2 of 3 maanden volledige onderbreking nemen. De maximumduur over je volledige loopbaan is 6 maanden.
- deeltijds of voor 1/5 schorsen voor hoogstens 6 maanden per persoon die hulp ontvangt. Die 6 maanden kan je opsplitsen in periodes van 2 maanden of een veelvoud ervan. Ofwel kan je dus 2, 4 of 6 maanden gedeeltelijke onderbreking nemen. De maximumduur over je volledige loopbaan is 12 maanden.
- Ook als je deeltijds werkt, kan je het mantelzorgverlof opnemen.
Net als bij de andere thematische verloven ben je beschermd tegen ontslag.
- Werk je voltijds? Dan kan je je arbeidsovereenkomst
-
Wat zijn de voorwaarden om mantelzorgverlof te kunnen opnemen?
Om voor mantelzorgverlof in aanmerking te komen en een vergoeding te ontvangen, moet je:
- erkend zijn als mantelzorger (door de mutualiteit)
- je hoofdverblijf in België hebben
- minstens 50 uur per maand of 600 uur per jaar werken
-
Hoe kan ik mantelzorgverlof aanvragen?
- Vraag eerst je erkenning als mantelzorger aan via je mutualiteit. Meer info bij CM.
- Breng je werkgever op de hoogte. Opgelet: Je zal de aanvraag minstens 7 dagen voor het begin van het mantelzorgverlof moeten doen, tenzij de werkgever akkoord gaat met een kortere termijn.
- Vul je aanvraag in bij de RVA of maak gebruik van het aanvraagformulier mantelzorg C61 (pdf)
-
Hoe zit het met mijn loon en uitkering als ik mantelzorgverlof opneem?
Tijdens het mantelzorgverlof krijg je geen wedde, wel een uitkering van de RVA. Het gaat om een forfaitaire vergoeding. Dat wil zeggen dat ze niet berekend wordt op basis van je loon.
Raadpleeg de tabel uitkeringen bij thematisch verlof .
Om je in moeilijke tijden extra ruimte te geven om voor een ernstig zieke naaste te zorgen, is er palliatief verlof. Dat is een vorm van thematisch verlof. Daarnaast kan je ook tijdskrediet met motief zorg opnemen. Je vindt hier de voorwaarden voor beide types verlof, hoe je het aanvraagt en wat de impact op je inkomen is.
-
Mijn naaste is terminaal ziek. Welke types verlof kan ik opnemen?
Er zijn in dat geval 2 vormen van verlof. Je kan het opnemen als:
1. Als palliatief verlof (thematisch verlof)
- Je kan voltijds stoppen met werken, halftijds of in 1/5 gaan werken.
- Het palliatief verlof kan 2 keer met 1 maand verlengd worden.
Er is geen anciënniteitsvoorwaarde. Wil je palliatief verlof met 1/5 opnemen, dan moet je wel voltijds tewerkgesteld zijn. Voor een halftijdse onderbreking volstaat dat je voor 3/4 werkt.
2. Als tijdskrediet met motief zorg
Een tweede optie is om tijdskrediet met motief zorg op te nemen. Het gaat om verschillende rechten en je kan tijdskrediet en thematisch verlof dus cumuleren. Vaak wordt eerst thematisch verlof opgenomen, gevolgd door tijdskrediet.
Meer over de modaliteiten, aanvraag of uitkering vind je via 'Tijdskrediet'.
⚠️ Aanpassing regeling tijdskrediet vanaf 1 februari 2023
Zo krijg je als deeltijds werknemer geen uitkering meer voor tijdskrediet met motief en kan je nog 48 maanden (in plaats van 51) opnemen.
Gaat je aanvraag in na 1 februari 2023? Check dan zeker het volledige overzicht van aanpassingen tijdskrediet vanaf 1 februari 2023!
-
Hoe kan ik palliatief verlof aanvragen?
1. Palliatief verlof
Je vindt de documentatie voor palliatief verlof op de website van de RVA. De procedure is als volgt:
Breng je werkgever op de hoogte
- Bij palliatief verlof heb je geen voorafgaande toestemming van je werkgever nodig.
- Je hebt wel altijd een attest of getuigschrift van een arts nodig. De dokter verklaart dat je bereid bent hulp te bieden aan een persoon die ongeneeslijk of terminaal ziek is. De persoon die hulp nodig heeft, hoeft geen direct familielid te zijn.
- Het palliatief verlof begint op de eerste dag van de week die volgt op de dag waarop je het getuigschrift van de dokter aan je werkgever afgeeft.
Vraag je uitkering aan bij de RVA
- Voor je uitkering dien je de aanvraag bij de RVA in. Je gebruikt hiervoor het formulier aanvraag palliatief verlof.
2. Thematisch verlof (motief zorg)
Check de praktische info voor tijdskrediet en lees 'Hoe kan ik tijdskrediet aanvragen' na.
-
Hoe zit het met mijn loon en uitkering als ik palliatief verlof opneem?
Palliatief verlof
Tijdens je palliatief ontvang je naast je loon een uitkering van de RVA. Het gaat om een forfaitair bedrag, dus het is niet gebaseerd op je inkomen.
Raadpleeg de tabel uitkeringen bij thematisch verlof .
Tijdskrediet
De uitkeringen voor tijdskrediet (motief zorg) liggen lager dan het verlof voor medische bijstand. Check het overzicht van RVA-uitkeringen.
Ligt je werkplaats in Vlaanderen? Dan kan je recht hebben op een Vlaamse aanmoedigingspremie. Het loont de moeite om te bekijken of het voor jou situatie niet voordeliger is om toch tijdskrediet te nemen.
Ga naar de praktische info voor tijdskrediet en lees er onder andere meer over de 'Vlaamse aanmoedigingspremie' na.
Ik wil TIJD om te studeren
-
Ik wil studeren. Welk type verlof kan ik nemen?
Wil je als werknemer tijd vrijmaken om te studeren, dan kan je tijdskrediet met het motief opleiding opnemen.
- Je kan volledig stoppen met werken, halftijds of 1/5 gaan werken
- Je hebt recht op maximaal 36 maanden tijdskrediet
- Over je hele loopbaan mag je maximaal 48 maanden tijdskrediet opnemen.
Je ontdekt al je mogelijkheden in de rubriek Opleiding!
-
Wat zijn de voorwaarden om tijdskrediet met motief opleiding te kunnen opnemen?
Je werkt:
- in de privésector
- minstens 2 jaar bij je werkgever
Je werkgever kan je aanvraag alleen weigeren als je in een onderneming werkt met 10 of minder werknemers.
De opleiding:
- telt minstens 360 uur of 27 studiepunten per jaar
- is erkend door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap
-
Tijdskrediet praktisch: hoe zit het met de aanvraag en mijn inkomen?
- Voor je aanvraag tijdskrediet volg je deze 3 eenvoudige stappen.
- Je ontvangt een RVA-uitkering: check het overzicht RVA-uitkeringen.
Ik wil TIJD om mijn loopbaan rustig te beëindigen
Werk je in de privé en ben je op het einde van je loopbaan? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht om minder te gaan werken. Check hier de voorwaarden, hoe je het aanvraagt en wat de impact op je inkomen is.
💡 In de banksector loopt tot eind juni 2025 een CAO die het mogelijk maakt om reeds voor je 60ste verjaardag in landingsbaan te gaan, mits 35 jaar loopbaan. Volg zeker ons nieuws hierover.
-
Wat is een landingsbaan?
Op het einde van je loopbaan kan je je arbeidsduur verminderen en dus minder gaan werken volgens dezelfde bepalingen als bij het gewone tijdskrediet.
Landingsbanen geven werknemers het recht hun arbeidsduur met 1/5 of tot een 1/2 te verminderen. Een RVA-uitkering vult het deeltijdse loon aan.
Het grote verschil is dat er bij landingsbanen geen maximumduur is. Je kan dus van de formule genieten tot je met pensioen gaat. Je vraagt een landingsbaan best meteen tot aan je pensioenleeftijd. Mits akkoord van je werkgever, kan je de regeling altijd stopzetten. Je moet wel een minimumduur van 3 of 6 maanden respecteren.
-
Wanneer heb ik recht op een landingsbaan?
Aan het recht op een landingsbaan zijn enkele voorwaarden verbonden. Die hangen af van je leeftijd, je anciënniteit en de aard van je werk.
Goed om weten
- Voor een 1/5 landingsbaan moet je gedurende de 24 maanden die de aanvraag voorafgaan voltijds tewerkgesteld zijn geweest. Heb je 2 deeltijdse tewerkstellingen, dan telt dit ook. Kies je voor 1/5 vermindering, dan moet je dit recht voor minstens 6 maanden opnemen.
- Voor de 1/2 landingsbaan moet je gedurende de 24 maanden die je aanvraag voorafgaan minstens in een regime van 3/4e van gewerkt hebben. Bij een 1/2 mindering, dan geldt een minimumtermijn van 3 maanden.
- Bezorg altijd een aanvraagformulier aan de RVA, ook als je in een onbetaalde landingsbaan stapt. Zo blijven je rechten gevrijwaard en kan je later beroep doen op je uitkering.
- Tijdskrediet praktisch: hoe zit het met de aanvraag en mijn inkomen?
- Voor je aanvraag tijdskrediet volg je deze 3 eenvoudige stappen.
- Je ontvangt een RVA-uitkering: check het overzicht RVA-uitkeringen.